H λέξη yoga περιγράφει, από μόνη της, την βαθύτερη ουσία της. Στα σανσκριτικά «Yoga» (योग) σημαίνει «ζεύξη», «ένωση». Είναι ή ένωση μεταξύ νου και πνεύματος, ατόμου και σύμπαντος, καλού και κακού.

Οι πρώτες αναφορές στη yoga χρονολογούνται αρκετές χιλιάδες χρόνια πριν και το πρώτο ολοκληρωμένο κείμενο που έχει διασωθεί γράφτηκε περίπου το 300μΧ (yoga sutras – patanjali).

Υπάρχουν διάφορα είδη yoga (raja, hatha, bakti, jnana, κ.α.). Κάθε ένα από αυτά αποτελεί μία οδό με κατεύθυνση τη φώτιση (samadhi, nirvana), συνιστώντας ουσιαστικά μια διαφορετική διαδρομή. Η λέξη hatha αποτελείται από τις λέξεις ha (ήλιος) ήλιος και tha (φεγγάρι).

H hatha yoga βασίζεται στην ένωση του ήλιου και του φεγγαριού, της αρσενικής και θηλυκής ενέργειας, της δύναμης και της υποχωρητικότητας. Εν συντομία, οδηγεί στην εξισορρόπηση όλων των διπόλων που συνυπάρχουν στο άτομο.

Στη hatha yoga το σώμα είναι το μέσο —και σε καμία περίπτωση ο στόχος— για να παρατηρήσει κανείς τον εαυτό του. Μέσα από τις φυσικές θέσεις του σώματος (asanas) το άτομο παρατηρεί τις αδυναμίες, τις σκέψεις και τα συναισθήματα που προκύπτουν. Η αυτοπαρατήρηση γίνεται τροφή για την αυτογνωσία. Η αναπνοή, η βασική πηγή ζωής αποτελεί θεμέλιο λίθο της πρακτικής της yoga. Η βαθιά, συνειδητή αναπνοή, ηρεμεί το νου και το σώμα, αναζωογονεί κάθε κύτταρο, κρατά την προσοχή εστιασμένη στο παρόν.

Αναπνέοντας συνειδητά μέσα στην asana γίνεται κανείς παρών και παρατηρητής όσων συμβαίνουν αυτή τη μόνη στιγμή.

Τα σωματικά οφέλη είναι αναμενόμενο επακόλουθο ενός υγιή νου. Όλα τα συστήματα στο ανθρώπινο σώμα (μυικό, πεπτικό, κυκλοφορικό, ορμονικό, νευρικό) ενεργοποιούνται και εξισορροπούνται με πολλαπλά οφέλη στην υγεία.

Αυτός είναι ο λόγος που η yoga είναι ένα ολιστικό σύστημα. Γιατί απευθύνεται σε όλους, θεραπεύοντας και βοηθώντας τον καθένα με τον διαφορετικό τρόπο που ο ίδιος χρειάζεται.
Κάθε άτομο είναι μια ξεχωριστή οντότητα με απεριόριστες δυνατότητες και η yoga είναι πολύτιμος σύμμαχος στην εξερεύνηση τους.

Στο anasa yoga studio εστιάζουμε στα παρακάτω:

Ηatha yoga

Hatha yoga παραδοσιακά ονομάζεται κάθε μορφή yoga που περιλαμβάνει asanas (θέσεις/ στάσεις).

Τα μαθήματα hatha απευθύνονται σε όλα τα επίπεδα ασκούμενων.

Αρχάριοι και προχωρημένοι μπορούν να συμμετέχουν στην ίδια πρακτική καθώς δίνονται παραλλαγές για κάθε θέση και ο καθένας χτίζει την πρακτική του ανάλογα με τις ανάγκες του.

Vinyasa yoga

Οι θέσεις της yoga μπαίνουν κάθε φορά σε μια διαφορετική ακολουθία την οποία εκτελούμε σε ροή. Ζωηρή και δυναμική πρακτική με έμφαση στην αναπνοή και το συγχρονισμό της με την κίνηση. Κατάλληλη για ασκούμενους με προηγούμενη εμπειρία.

Ashtanga vinyasa primary series – level 2

H πρώτη σειρά της ashtanga έχει θεραπευτική δράση. Απευθύνεται σε όλα τα επίπεδα ασκούμενων εκτός των απολύτως αρχαρίων.

Σε κάθε πρακτική επαναλαμβάνουμε την ίδια ακολουθία asanas (στάσεων) παρατηρώντας σταδιακά σώμα και νου να μεταμορφώνονται. Ένα δυναμικό μάθημα με συνεχή ροή (vinyasa) και απόλυτο συγχρονισμό κίνησης και αναπνοής.

Aerial yoga

Mε τη χρήση ειδικών πανιών η πρακτική μας κυριολεκτικά απογειώνεται! Υπάρχουν τμήματα κατάλληλα για όλα τα επίπεδα και πιο προχωρημένα που θα τα βρείτε στο προγραμμά μας ως aerial acrobatics. Μια δοκιμή θα σας πείσει.

Transformational hatha yoga – level 2

H κλασσική hatha yoga μεταμορφώνεται ενσωματώνοντας συγκεκριμένες τεχνικές αναπνοής (pranayama) και φράσεις – ήχους (mantras) μέσα σε κάθε asana (θέση). Απευθύνεται σε όλα τα επίπεδα ασκούμενων εκτός των απολύτως αρχαρίων.

Η πλήρης ακολουθία διαρκεί 2, 5 ώρες αποτελώντας ένα πλήρες ολιστικό θεραπευτικό σύστημα.

Yin yoga

Βαθιά θεραπευτική πρακτική. Απευθύνεται σε όλα τα επίπεδα ασκούμενων.

Προσεγγίζουμε κάθε θέση με απαλότητα και διατηρούμε τη θέση για κάποια λεπτά. Μέσα από την αναπονή μας διερευνούμε τα όρια μας, τη θεση και τον εαυτό μας. Συμβάλλει σημαντικά σε αποκατάσταση των συνδετικών ιστών (τένοντες, ππεριτονία), βελτιώνει την ευλυγισία και επιδρά κατευνάστικα στο συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα.

Yoga nidra

Καθοδηγούμενη χαλάρωση διαρκειας 30 – 45 λεπτών. Απευθύνεται σε όλους.

Αφήνουμε το σώμα να χαλαρώσει και διατηρώντας τη συνειδητότητα μας, εξερευνούμε τα μονοπάτια του νου. Διαλογιστική – θεραπευτική πρακτική ανανεώνει σώμα και πνεύμα. Μισή ώρα yoga nidra αναζωογονει αντίστοιχα με υπνο 3-4 ωρών.

 

Yoga για εγκύους

Ιδιαίτερη πρακτική για αυτή την τόσο ξεχωριστή περίοδο. Δίνουμε έμφαση στις ασκήσεις αναπνοής που είναι τόσο χρησιμές για τον τοκετό αλλά και για όλη την περίοδο της εγκυμοσύνης, στη  εξερεύνηση του σώματος ώστε όσο προχωρά η εγκυμοσύνη να μπορούμε να κινούμαστε και να ξεκουραζόμαστε εύκολα και κυρίως καλλιεργούμε την αποδοχή και τη σύνδεση με το μωρό που έρχεται.