Τα 5 Νιγιάμας στην πρακτική και τη ζωή.
Το δεύτερο κλαδί / μέλος στο οκταπλό μονοπάτι (γιάμας, νιγιάμας, άσανα, πραναγιάμα, πρατιαχάρα, ντάρανα, ντχιάνα, σαμάντι) της γιόγκα σύμφωνα με τον Πατάντζαλι, είναι τα νιγιάμας. Τα πέντε νιγιάμας μας δείχνουν το δρόμο και μας βοηθούν να ζούμε καλύτερα.
- shaucha – καθαρότητα
Το να διατηρούμε το σώμα μας καθαρό είναι αυτονόητο, σημαντικό είναι όμως να φροντίζουμε για την καθαρότητα του νου μας και των προθέσεων μας. Όταν κάνω κάτι το κάνω με την καρδιά μου, με επίγνωση των σκέψεων και των συναισθημάτων μου. Φτιάχνω το θάρρος να παραμένω ειλικρινής με τον εαυτό μου. Μέσα από ένα καθαρό νου μπορώ να αναγνωρίσω εμένα.
- santosha – ικανοποίηση, αυτάρκεια, άδολη χαρά
Μένω πλήρης μέσα στην πραγματικότητα που βιώνω. Αντί να γκρινιάζω συνεχώς (προς τα εξω) ή να μαραζώνω (προς τα μέσα) με όλα αυτά που δεν έχω, που είναι λάθος ή που θα μπορούσαν να είναι καλύτερα μαθαίνω να βρίσκω και να απολαμβάνω τα καλά που μου συμβαίνουν χωρίς προσκόλληση. Αναγνωρίζω το εφήμερο των πραγμάτων και του εαυτού μου, των καταστάσεων και του χρόνου και μένω ικανοποιημένος με τη στιγμή, με την πρακτική μου, ευγνώμων για κάθε αναπνοή.
- tapas – πειθαρχία, συγκρότηση
Κάθε σύστημα, ό,τι και εάν θελήσουμε να κάνουμε στη ζωή ζητά από εμάς πειθαρχία και αφοσίωση. Μια νέα γλώσσα, ένα μουσικό όργανο πόσο μάλλον ο δρόμος σε ένα πνευματικό μονοπάτι ολοκλήρωσης και αυτοπραγμάτωσης θέλουν δουλειά, χρόνο και δεν υπάρχει τρόπος αποφυγής, παράκαμψης. Δεν μπορεί να κάνει άλλος τη δουλειά για εμάς και να έχουμε εμείς τα οφέλη κι αυτό είναι η μαγεία όλων των ουσιαστικών πραγμάτων στη ζωή. Δεν μπορούμε να τα αναθέσουμε ή να τα αγοράσουμε χρειάζεται να γίνει ζύμωση μέσα από διεργασίες εσωτερικές και εξωτερικές. Χρειάζεται να ψηθούμε, να καούμε, να λιώσουμε και να σχηματιστούμε ξανά και ξανά. Να είμαστε διατεθειμένοι να χάσουμε κάθε εικόνα – πλασματική φυσικά – του εαυτού μας για να βρούμε τον Εαυτό.
- swadhyaya – μελέτη
Μελέτη του εαυτού, των κειμένων, των ανθρώπων. Του σώματος και του ουρανού. Της φύσης και του νου. Καθετί να γίνεται αντικείμενο μελέτης. Τίποτα δεν είναι ασήμαντο. Μελέτη, μελέτη, μελέτη.
- ishvara pranidhana – Παράδοση σε κάτι ανώτερο.
Δεν είναι σκοπός του παρόντος άρθρου να ορίσει τι είναι αυτό το ανώτερο μιας και αυτό απαντιέται από τον καθένα προσωπικά και διαφορετικά. Θεός, σύμπαν, μοίρα, κάρμα, πλανήτες και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί, να πιστέψει να ανακουφίσει το βάρος τη φθαρτότητας και να αισθανθεί μέρος του μεγαλύτερου τοπίου ή σχεδίου (όπως προτιμάται από την κάθε ψυχή).
Είναι σημαντικό ο άνθρωπος να μπορεί να αισθάνεται ήρεμος με την αίσθηση ότι κάπου ανήκει ή ότι κάποιος τον προσέχει, ότι οι πράξεις και οι σκέψεις έχουν σημασία γιατί προσθέτουν κάτι στην κοσμική ζυγαριά. Όποιες και εάν είναι οι θέσεις και οι σκέψεις του ατόμου για τον κόσμο και τις ανώτερες δυνάμεις, στην γιόγκα υπάρχει χώρος και είναι απαραίτητο συχνά να παραδοθείς στην πραγματικότητα όπως την αισθάνεσαι.
Με τα γιάμας και τα νιγιάμας ο άνθρωπος μπορεί να βρει όλες τις απαντήσεις για κάθε πρόβλημα και κατάσταση. Χωρίς φυσικά να σημαίνει ότι ο δρόμος είναι εύκολος ή η λύση ευχάριστη. Έχουμε όμως ένα φως, έναν δρόμο. Η άσανα (το 3ο κλαδί) μπορεί εδώ να ειδωθεί ως ένας τόπος, ένα πεδίο που μπορούμε να ασκηθούμε στην εφαρμογή των γιάμας και των νιγιάμας και που βέβαια με τη σειρά της μας προετοιμάζει για τα επόμενα βήματα. Η καθημερινή ζωή είναι επίσης ένα σπουδαίο πεδίο για εργασία και πρακτική.
Αθηνά Ντάλλα
Απαγορεύεται οποιαδήποτε αναδημοσίευση του κειμένου ή μέρους του χωρίς να αναφέρεται ρητά η πηγή.